Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

7 stvari koje vaš san otkriva o vašem zdravlju

Jeste li se ikada zapitali postoji li neko dublje značenje u tome koliko vam treba da utonete u san, koliko dugo spavate ili koliko često drijemate tokom dana? Naime, postoji, te ćemo vam rado pokazati što vaše navike spavanja otkrivaju o vašem zdravlju. Jeste li spremni?

Jeste li se ikada zapitali postoji li neko dublje značenje u tome koliko vam treba da utonete u san, koliko dugo spavate ili koliko često drijemate tokom dana? Naime, postoji, te ćemo vam rado pokazati što vaše navike spavanja otkrivaju o vašem zdravlju. Jeste li spremni?

 

#1: Koliko vam treba da utonete u san?

Ako zaspite u roku par sekundi, to bi vrlo vjerojatno moglo značiti kako patite od nedostatka sna koji bi mogao ostaviti ozbiljne posljedice na vašem zdravlju. Ako vam uglavnom treba više od 20 minuta da zaspite, to bi mogao biti znak stresa. Ako vam je potrebno 10 – 20 da zaspite, ne trebate brinuti.

#2: Spavate li često tokom dana?

Ako spavate, to bi mogao biti znak nedostatka sna zbog čega niste u stanju normalno funkcionirati tokom dana. Povremeno spavanje tokom dana može biti odličan način nadoknade izgubljenog sna. Studije su pokazale kako često spavanje tokom dana otkriva ozbiljne prijetnje vašem zdravlju – ono je povezano s povećanim rizikom od srčanih oboljenja te problema s respiratornim organima.

#3: Spavate li manje od 6 sati tokom noći?

Naša su tijela različita, stoga nam je potrebna različita količina sna. Nedostatak sna ne utječe samo na vaše psihičke sposobnosti, već može utrokovati problem s pretilošću. Osobe koje spavaju 6 ili manje sati imaju 30% veći rizik od problema s pretilošću nego što ga imaju osobe koje spavaju 7 ili više sati. Pretilost sa sobom nosi i druge bolesti, poput onih koronarnih.

#4: Patite li od apneje?

Kao prvo, što je apneja? Apneja je poremećaj spavanja kojeg karakteriziraju pauze u disanju ili periodi plitkog disanja tokom spavanja, a može uzrokovati mnoge problem poput nižeg libida ili smanjene plodnosti. Dobro ste pročitali, nedostatak sna može uzrokovati probleme u spavaćoj sobi te problem sa stvaranjem obitelji, kod muškaraca i kod žena. Ako mislite kako patite od apneje, zamolite svog partnera da provjeri kako dišete dok spavate.

#5: Hrčete li glasno?

Ako je odgovor pozitivan, ovo bio mogao biti još jedan znak apneje. Hrkanje ne samo da umanjuje kvalitetu sna, već povećava rizik od migrena, problema s grlom i plućima, pretilošću te sa smanjenom moždanom fukcijom.

#6: Imate li duboki san ili vas je lako probuditi?

Ako spavate duboko, pravi ste sretnik. Ne samo da se svakog jutra budite kvalitetno naspavani, već se suočavate s manje stresa u svakodnevnom životu. Ako vas se lako probudi, mogli biste patiti od problema s pamćenjem jer loš san može uzrokovati problem s dugoročnim pamćenjem.

#7: Jeste li ranoranioc?

Odlično! Vaše zdravlje nije direktno povezano s vremenom kada se dižete, ali zbog toga imate puno više vremena za riješiti obaveze od onih koji spavaju duže, što nakon nekog vremena može utjecati na vašu sreću, uspjeh u životu, socijalni život te zdravlje. Tko rano rani, dvije sreće grabi!