BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naši dućani
Club 5*
0
0,00 kn
Losd fsdf sd
Vaša košarica je trenutno prazna.

10 glavnih razloga gubitka kose

Neki su uzroci češći, neki se mogu spriječiti, drugi ne mogu, no prije svega važno je razumjeti razloge gubljenja kose, a isto tako i da i ćelavi muškarci mogu biti vrlo privlačni.

Oni koji je imaju je obožavaju. Onima koji je nemaju nedostaje. A oni koji je s vremenom gube?

Oni pokušavaju sve ne bi li je zadržali. Naravno, riječ je o kosi. Dok mnogi muškarci krive svoje gene za svoje ćelavo tjeme, pravi uzrok gubitka kose nije uvijek toliko jednostavan.

Geni svakako igraju veliku ulogu pri gubljenju kose, no postoje još brojni čimbenici koji mogu utjecati na to da trajno izgubite svoju kosu. Neki su uzroci češći, neki se mogu spriječiti, drugi ne mogu, no prije svega važno je razumjeti razloge gubljenja kose, a isto tako i da i ćelavi muškarci mogu biti vrlo privlačni.

Uzrok #1: Pletenice ili svezana kosa

Neke frizure, koje su nekoć bile rezervirane samo za žene, postaju sve popularnije i kod muškaraca.

Kosa svezana u rep, pletenice ili dreadlocksi – sve to može pospješiti gubitak kose. Gubitak kose uzrokovan je učestalim čupanjem, što je oslabljuje i u konačnici vodi do ispadanja.

Ova se pojava najlakše može uočiti na vanjskom rubu kose. Slične pojave mogu se očitati kod pojedinaca koji svoje tjeme prekrivaju kapama i sličnim modnim dodacima kroz duži vremenski period.

Dio kose koji je prekriven kapom ili nečim sličnim postaje slab i počinje ispadati mnogo ranije nego kosa na ostalim dijelovima glave.

Uzrok #2: Neprestano čupanje ili povlačenje

Jeste li i vi jedna od onih osoba koje neprestano čupkaju ili povlače svoju kosu, vrte je oko prstiju ili je stalno odmiču od čela?

Možda je u pitanju samo navika, no s vremenom će se pojaviti ćelava područja na vašoj glavi.

Prestanete li na vrijeme s tom navikom, kosa će vam ponovno izrasti, no ako je vlasište previše oštećeno, ta bi ćelava područja mogla ostati takvima. Možda da razmislite o novoj navici?

Uzrok #3: Problemi sa štitnjačom

Štitnjača je mala žlijezda u prednjem dijelu vrata koja ima važnu ulogu u tijelu jer u krv ispušta razne hormone.

Ukoliko vaša štitnjača ne proizvodi dovoljno određenih hormona (hipotireoza), posljedica može biti gubitak kose i dlaka po cijelom tijelu. Hipotireoza može biti urođena ili može biti posljedica raznih bolesti ili operativnih zahvata.

Uzrok #4: Autoimune bolesti

Autoimune bolesti ponekad mogu biti uzrok gubitka kose, iako je to rijetkost. Bolujete li od autoimune bolesti, imunološki sustav tijela zabunom napada i uništava zdrave stanice u tijelu.

Kada počne napadati stanice koje su važne za rast kose, rezultat može biti gubitak kose i sve veće ćelavo područje.  

Uzrok #5: Zaraze

Postoje brojne zarazne bolesti koje mogu napasti tijelo i uzrokovati gubitak kose. Iako je broj zaraza koje to mogu uzrokovati velik, većinu ih se može spriječiti dobrim higijenskim navikama i redovitim pranjem kose i vlasišta.

Iako najčešće zahvaćaju djecu, mogu se dogoditi u bilo kojoj dobi.

Uzrok #6: Kemoterapija

Stanice raka dijele se i rastu brže od zdravih stanica u tijelu, i upravo je to osnova za učinkovitost kemoterapije

Nažalost, osim stanica raka koje se brzo razvijaju, kemoterapija može uništiti i druge stanice, poput onih u folikuli vlasi.

Kemoterapija gotovo uvijek uzrokuje gubitak kose, no dobra je vijest što će kosa ponovno narasti!

Uzrok #7: Lijekovi

Ne uzrokuje samo kemoterapija gubitak kose, isti učinak imaju i brojni drugi lijekovi, koliko god se na prvi pogled činili sigurnima.

To uključuje kontracepciju, lijekove za štitnjaču, lijekove protiva epilepsije, lijekove za srce itd. Primijetite li da vam kosa ispada intenzivnije i brže nego inače, provjerite upute i preporučene doze lijekova koje koristite.

Uzrok #8: Pomanjkanje vitamina i minerala

Brojni su uzroci pomanjkanja vitamina i minerala: neodgovarajuća ili loša prehrana, ili je u pitanju genetika. Koji god razlog bio posrijedi, manjak vitamina i minerala može uzrokovati gubitak kose.

Dobra je vijest da se radi o uzroku kojeg sami možete ukloniti.  Pobrinite se da vaša prehrana sadrži dovoljno minerala i vitamina i situacija će se ubrzo popraviti.

Uzrok #9: Stres

Teški fizički i psihički stres mogu imati neobičan učinak na tijelo. Tijelo preplavljuju raznim hormonima koji mogu imati razne učinke, ovisi od osobe do osobe.

Jedna je od posljedica i gubitak kose. Iako je učinak ozbiljnog stresa na gubitak kose itekako razumljiv, znanstvenici još uvijek pokušavaju dokučiti kako dugoročan stres utječe na gubitak kose.

Uzrok #10: Muška ćelavost

Iako gubitak kose možemo spriječiti do određene mjere, najčešći uzrok gubitka kose je onaj na kojeg nemamo utjecaja.

Muška ćelavost, do koje dolazi kada se folikule promijene i smanje s godinama, uzrokuje prorjeđivanje te naposljetku i gubitak kose.

Dostupni su brojni tretmani koji bi trebali pomoći kod gubitka kose, no većina ih ne pruža trajno rješenje.

Na kraju, svi smo žrtve vlastitih gena.